Endometriozis


Endometriozis, rahim içi tabakasının rahim iç yüzeyi dışında başka bir yere yerleşmesine verilen isimdir. Özellikle yumurtalıklarda gerçekleşebilir ki bu durumda çikolata kisti olarak adlandırılır. Yumurtalık dışında vücutta başka bölgelerde de gelişebilir.

Rahim içi tabakası normalde menstrüal döngü sırasında her ay kalınlaşır ve kanama ile birlikte atılır. Endometriozis’te ise rahimin dışında bulunan doku da kalınlaşır fakat bu doku kanama ile atılmaz. Bulunduğu bölgede enflamasyona ve ağrıya yol açar.

 

Endometriosiz’in belirtileri nelerdir

·         Kronik pelvik ağrı

·         Adet döneminde sancı

·         Düzensiz menstrüasyon

·         Cinsel ilişki sırasında ağrı

·         Kısırlık

·         Karın ağrısı

·         Hazımsızlık

·         Karın şişliği

·         İdrar çıkarma problemleri

·         Kanlı idrar

 

Ne sıklıkta görülür

Öncelikle Endometriozis sık görülen bir hastalıktır. Üreme çağındaki her 10 kadından 1’isinin Endometriozis’i vardır.

Üreme çağındaki kadınlar yerine sadece infertil kadınları inceleyecek olursak bu oran artar. Öyle ki infertil her 2 kadından birinin Endometriozis’i olduğu tespit edilmiştir.

Sadece kronik pelvik ağrısı olan kadınlara baktığımızda ise kronik pelvik ağrısı olan her 10 kadından 8’inde Endometriozis olduğu görülmektedir.

Rakamlardan da görüleceği gibi Endometriozis oranı sıktır. Eğer yukarıda belirtilen semptomları taşıyorsanız lütfen bir doktora başvurunuz ve hekimin uygun gördüğü tedaviyi uygulayınız.

 

Endometriozis ve infertilite ilişkisi

İnfertilitenin sebeplerine bakıldığında Endometriozis en temel üç sebepten birisidir. Dahası kısırlık sadece ileri vakalarda görülmez hafif ve orta şiddette Endometriozis hastalarında bile görülebilir. Endometriozis tedavi edildikten sonra infertilite ortadan kalkabilir.

Endometriozis’in infertiliteyi nasıl etkilediği kesin olarak anlaşılabilmiş değildir. Bununla birlikte yumurtanın, yumurtalıktan salınımını etkilediği ve fallopian tüplere ulaşımını engellediği düşünülmektedir. Ayrıca döllenen yumurtanın rahim içine tutunmasını engellediği de düşünülen mekanizmalar arasındadır. 

 

Endometriozis’iniz varsa…

Endometriozis semptomları gösteriyorsanız lütfen bir hekime başvurunuz. Doktorunuz şikayetinize göre sizi uygun tedaviye yönlendirecektir. Endometriozis semptomları için kuersetin, resveratrol, piknogenol gibi bileşenleri içeren gıda takviyelerinden de destek alınabilmektedir.

 

 

 

Telefon
WhatsApp
Linkedin
İnstagram