Gebelerde Lifli Beslenme
Normal zamanda önemli olan lifli beslenme gebelikte çok daha önemli hale gelmektedir. Bunun nedeni ise birçok gebede görülen konstipasyon yani kabızlıktır.
Hamilelikte kabızlık
Kabızlık hamilelikte birçok
kadını zorlayan bir rahatsızlıktır. Nedenleri:
·
Stres
·
Hareketsizlik
·
Düşük lifli beslenme
·
Hormonal değişim
·
Rahimin büyüdükçe bağırsaklara baskı yapması
·
Kullanılan demir hapları gibi etmenler
hamilelikte kabızlığa yol açabilmektedir.
Kabızlığın nedenlerinden birisi düşük lifli beslenme olduğu için dolayısıyla hamilelikte lifli beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur. Amerikan Gebelik Derneği, hamilelik sırasında kadınların günde en az 25 g lif tüketmesini önermektedir.
Liflerin sindirim sistemi sağlığı üzerine etkisi
Besinsel liflerin bir kısmının
prebiyotik etkisi de bulunmaktadır. Prebiyotikler, kolonda bulunan, sağlığımıza
yararlı mikroorganizmaların gelişimini destekleyen besin bileşenleridir.
Prebiyotikler sağlık için yararlı
mikrooragnizmaların gelişimini desteklediği için sindirim sistemi sağlığına da
etki etmektedir. Dolayısıyla gebelikte lifli beslenmenin önemli olma nedenlerinden
bir tanesi de sindirim sistemi sağlığını desteklemektir.
Peki sindirim sistemi sağlığı sadece anne için mi önemlidir? Yapılan çalışmalar göstermektedir ki annenin mikroorganizma florası bebeği de etkilemektedir. Dolayısıyla bebeğin sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olması açısından annenin sindirim sisteminin sağlıklı olması önemlidir.
Lifli beslenmek için neler tüketmelisiniz?
Öncelikle tahıllar lif açısından
zengin gıdalardır. Yulaf, buğday ve arpa gibi tahılları tüketmek lifli beslenme
açısından faydalıdır. Baklagiller yine lifli beslenme açısından başvurulacak
kaynaklardandır. Kuru fasulye, mercimek, bezelye lif açısından zengindir. Fakat
pişirildiklerinde lif oranları ciddi anlamda azalmaktadır.
Pancar, patlıcan, bamya, brokoli
gibi sebzeler, elma, armut, portakal gibi meyveler lif açısından zengindir. Son
olarak da badem, fındık gibi kuruyemişler de lifli beslenme açısından
tüketilmesi önerilen gıdalardandır. Tabi burada yer verilen gıdalara ek olarak
başka gıdalarda da lif bulunmaktadır.
Peki annenin hamilelik
dolayısıyla besinlere karşı seçiciliği oluştuysa ya da pişmiş tüketimden
kaynaklı olarak yeterince lif alamıyorsa o zaman ne yapılabilir? Bu durumda
doktorunun kontrolünde lif içeren gıda takviyeleri de bir alternatiftir.
Doktorun onayı dahilinde lif içeren takviyeler kullanılabilir.