Gebelerde Lifli Beslenme


Normal zamanda önemli olan lifli beslenme gebelikte çok daha önemli hale gelmektedir. Bunun nedeni ise birçok gebede görülen konstipasyon yani kabızlıktır.



Hamilelikte kabızlık

Kabızlık hamilelikte birçok kadını zorlayan bir rahatsızlıktır. Nedenleri:

·         Stres

·         Hareketsizlik

·         Düşük lifli beslenme

·         Hormonal değişim

·         Rahimin büyüdükçe bağırsaklara baskı yapması

·         Kullanılan demir hapları gibi etmenler hamilelikte kabızlığa yol açabilmektedir.

Kabızlığın nedenlerinden birisi düşük lifli beslenme olduğu için dolayısıyla hamilelikte lifli beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur. Amerikan Gebelik Derneği, hamilelik sırasında kadınların günde en az 25 g lif tüketmesini önermektedir.



Liflerin sindirim sistemi sağlığı üzerine etkisi

Besinsel liflerin bir kısmının prebiyotik etkisi de bulunmaktadır. Prebiyotikler, kolonda bulunan, sağlığımıza yararlı mikroorganizmaların gelişimini destekleyen besin bileşenleridir.

Prebiyotikler sağlık için yararlı mikrooragnizmaların gelişimini desteklediği için sindirim sistemi sağlığına da etki etmektedir. Dolayısıyla gebelikte lifli beslenmenin önemli olma nedenlerinden bir tanesi de sindirim sistemi sağlığını desteklemektir.

Peki sindirim sistemi sağlığı sadece anne için mi önemlidir? Yapılan çalışmalar göstermektedir ki annenin mikroorganizma florası bebeği de etkilemektedir. Dolayısıyla bebeğin sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olması açısından annenin sindirim sisteminin sağlıklı olması önemlidir.



Lifli beslenmek için neler tüketmelisiniz?

Öncelikle tahıllar lif açısından zengin gıdalardır. Yulaf, buğday ve arpa gibi tahılları tüketmek lifli beslenme açısından faydalıdır. Baklagiller yine lifli beslenme açısından başvurulacak kaynaklardandır. Kuru fasulye, mercimek, bezelye lif açısından zengindir. Fakat pişirildiklerinde lif oranları ciddi anlamda azalmaktadır.

Pancar, patlıcan, bamya, brokoli gibi sebzeler, elma, armut, portakal gibi meyveler lif açısından zengindir. Son olarak da badem, fındık gibi kuruyemişler de lifli beslenme açısından tüketilmesi önerilen gıdalardandır. Tabi burada yer verilen gıdalara ek olarak başka gıdalarda da lif bulunmaktadır.

Peki annenin hamilelik dolayısıyla besinlere karşı seçiciliği oluştuysa ya da pişmiş tüketimden kaynaklı olarak yeterince lif alamıyorsa o zaman ne yapılabilir? Bu durumda doktorunun kontrolünde lif içeren gıda takviyeleri de bir alternatiftir. Doktorun onayı dahilinde lif içeren takviyeler kullanılabilir.

 

Telefon
WhatsApp
Linkedin
İnstagram