Hamilelikte Besin Desteği


Çocuk sahibi olmaya karar verdiniz ya da gebe olduğunuzu fark ettiniz… Hayatınızda yepyeni bir döneme başlıyorsunuz ve bu dönemde artık iki kişilik düşüneceksiniz. Gebe kalma süreciniz başlamadan önce ve gebelik süresince dikkat etmeniz gereken önemli konulardan bir tanesi de beslenmeniz. Hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığı için belirli maddeler var ki mutlaka belirli dozlarda tüketmeniz gerekir. Vücudunuz ve bebeğinizin ihtiyacı olan maddelerin bir kısmını besinlerden sağlayabilirsiniz fakat bir kısmını da dışarıdan almalısınız.

Hamilelikte hangi besin takviyelerini almalısınız?



Folik asit

Gebelikte folik asit eksikliği, nöral tüp defekti gibi doğumsal anomaliler ve düşük doğumlar gibi birçok istenmeyen durumla karşılaşılmasına yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü üreme çağına gelmiş tüm kadınların günlük 400 mcg folik asit almasını önerir. Eğer önceden nöral tüp defektli bir çocuk sahibi olmuşsa bu durumda alması gereken folik asit miktarı daha fazla olacaktır.

Peki folik asiti ne zaman kullanmaya başlamalısınız? Bu konuda da otoriteler gebelikten en az 1 ay öncesinde folik asit takviyesi kullanılmasını önermektedirler.



Omega 3

Omega 3 bir yağ asididir. Vücudumuz bazı yağ asitlerini kendisi sentezlerken bazılarını da sentezleyemez ve bunları dışarıdan almamız gerekir. Omega 3 yağ asitleri de vücudumuzda sentezleyemediğimiz ve dışarıdan almamız gerek yağ asitlerindendir. Omega 3 yağ asitleri insan sağlığı bakımından yaşamsal önem taşımaktadır.

Özellikle hamileliğin son 3 ayında ve bebeklik süresince Omega-3 yağ asitlerinin beyin, göz ve sinir sistemi için gerekli olduğu belirtilmektedir. Hamilelik döneminde alınan Omega-3 yağ asidinin erken doğum riskini azaltabileceği de öne sürülmektedir. Ayrıca hamilelik döneminde alınan Omega-3 takviyesinin hamilelik depresyonu ve doğum sonrası depresyonun önlenmesine yardımcı olabileceği yapılan çalışmalar sonucunda gösterilmiştir.


Vitamin B12

Hamilelikte birçok madde gibi anneden bebeğe vitaminler de geçmektedir. Azalan vitaminlerin yerine koyulması hem annenin hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin metabolizması ve gelişimi için B12 gibi belirli vitaminlere gereksinim duyulmaktadır.

Gebelikte B12 vitaminin eksikliğinin de nöral tüp defekti için bir risk oluşturduğu belirtilmektedir.



Vitamin B6

B6 vitamini merkezi sinir sisteminin gelişimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca gebelikte B6 vitamini takviyesinin bulantı ve kusmayı engelleyebileceği öne sürülmektedir.



Vitamin D

D vitamini eksikliğinin gebelikte hamilelik diyabeti (gestasyonel diyabet), düşük ağırlıklı bebeklerin doğumu, erken doğum, sezaryen ile doğum riskini arttırabileceği ileri sürülmektedir. Bu nedenle gebelerde D vitamini de önerilebilmektedir.


Demir

Demir eksikliği gebe ve emzikli kadınlar ile yeni doğanları etkiler ve anemi ile sonuçlanabilir. Gebelikte demir eksikliği erken doğuma, doğan bebeğin kilosunun az olmasına ve bebek ölümlerinde artışa yol açmaktadır. Bu nedenle gebelik süresinde demir eksikliği bakılmakta ve dışarıdan takviyeler ile demir eksikliği giderilmeye çalışılmaktadır.



İyot

İyot normal beyin gelişimi ve büyüme için gereklidir. Eksikliğinde düşük doğumlar, ölü doğumlar, düşük kilolu bebeklerin doğumu gibi istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Eksikliği durumunda yine iyot dışarıdan takviyeler ile alınabilir.



Probiyotik

Probiyotikler sağlığımız için yararlı mikroorganizmalardır. Özellikle gebelikte Lactobacillus rhamnosus gibi bazı türlerin takviye olarak alınmasının bebekte egzema gelişimine karşı koruma sağladığı, hamilelik diyabetini engelleyebildiği yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Yine annenin sindirim sistemi sağlığını olumlu etkilemektedir. Bu bilgiler ışığında gebelikte takviye olarak probiyotik almak faydalı olacaktır.

Yukarıda bahsedilen bileşenlere ek olarak başka vitamin ve mineral destekleri de anne ve bebek sağlığı için önerilmektedir. Bu noktada doktorunuzun takibi ile almanız gereken vitaminler ve mineraller belirlenecektir. Sizlerin doktorunuzun önerisine uyuyor olmanız bebeğinizin ve kendinizin sağlığı açısından önemlidir. 

Telefon
WhatsApp
Linkedin
İnstagram