İnfertilite


Çocuk sahibi olmak istediniz ve birkaç denemeden sonra gebe kalmadığınızda lütfen infertil olduğunuzu düşünüp paniğe kapılmayın. Çünkü infertilite için çiftlerin 12 ay boyunca düzenli olarak ilişkiye girmesi, bu sırada korunma yöntemi uygulamamasına rağmen döllenmenin gerçekleşmemesi gerekmektedir.

Bugün evlenen her 6-7 çiftten birisinin çocuğu olmamakta ve tıbbi yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu yüksek oranın nedenleri olarak da stresli yaşam koşulları, doğal olmayan beslenme, sigara kullanımı gibi etmenler gösterilmektedir.

Dünya genelinde infertilitenin %40 oranında erkeğe, %40 oranında kadına, %10 oranında hem kadına hem de erkeğe bağlı olduğu bilinmektedir. Kalan %10 oranında ise infertilitenin nedeni bilinmemektedir.

 

Kadınlarda infertilitenin yaygın nedenleri nelerdir?

·         Polikistik over sendromu

·         Tüplerin hasarlı olması

·         Yumurtlamada meydana gelen bozukluklar

·         Endometriozis

·         Rahim kaynaklı sorunlar

·         Alerjik sebepler

·         Aşırı kilo

·         Oksidatif stres

 

Erkeklerde infertilitenin yaygın nedenleri nelerdir?

·         Sigara

·         Steroid kullanımı

·         Dar iç çamaşırları giyilmesi

·         Kucakta dizüstü bilgisayar kullanımı

·         Ağır metal maruziyeti

·         Obezite

·         Oksidatif stres

 

Oksidatif stres nedir?

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin hücrelerde elde edilmesi sırasında metabolizmanın yan ürünü olarak serbest radikaller ortaya çıkmaktadır. Antioksidan maddeler bu serbest radikaller ile reaksiyona girerek bu maddelerin hücrelere zarar vermesini engeller. Vücudumuzda doğal olarak bazı antioksidan maddeler bulunmaktadır. Fakat bazen serbest radikaller o kadar fazla olur ki vücudumuzda bulunan antioksidanlar yeterli gelmez ve bu durumda da oksidatif stres meydana gelir.

 

İnfertilite tedavisinde antioksidanlar

Eşey hücrelerinin oksidatif strese hassas olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalar oksidatif strese maruz kalmanın doğurganlık parametrelerini olumsuz etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle infertiliteye oksidatif stres de neden olabilmektedir. Bu durumda vücudun antioksidan kapasitesini arttırmak gerekmektedir. Bu nedenle dışarıdan besinler ile ya da takviye olarak antioksidan alınabilir. Myo inositol, koenzim Q10, E vitamini, astaksantin gibi antioksidanlar infertilite tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Eğer çiftler 12 ay boyunca korunmasız bir şekilde düzenli olarak ilişkiye girdikleri halde çocuk sahibi olamıyorsa bir merkeze başvurmaları ve hekim desteği almaları gerekir. Sonuç olarak unutulmamalıdır ki her 6 çiftten birisinin infertil olması bir gerçek iken, 2019 yılında Türkiye’de 1.183.652 canlı bebek doğumu gerçekleşmesi de başka bir gerçektir. İnfertilite tedavisinin başarı oranı yüksektir, umutsuzluğa düşmemek, stres yapmamak ve tedavi olmak önemlidir.

Telefon
WhatsApp
Linkedin
İnstagram