Vajinal Enfeksiyonlar


Vajinit hemen her kadının korkulu rüyasıdır. Kadın hastalıkları ve doğum kliniklerine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Peki nedir vajinit, neden olur, vajinit olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz gelin bunlara değinelim?



Vajinit nedir?

Vajinal çevre içerisinde çok sayıda farklı mikroorganizmaların bulunduğu bir sistemdir. Vajinada baskın olarak bulunan bakteri türü ise Lactabasillerdir. Vajinada bulunan mikroorganizmaların faaliyetleri sonucunda asitlik (pH olarak da geçer) belirli değerlerde tutulur. Bu değerlerin altında ya da üzerinde olan asitlik enfeksiyon için risk oluşturur.

Vajinitler etkene bağlı olarak farklı sınıflandırılmaktadır. En sık görülenleri bakteriyal vajinitler ve mantar vajinitleridir. Her 10 erişkin kadından 7’si yaşamı boyunca en az bir kez mantar vajiniti yaşar. Bu kadınların %45’i ise her yıl en az iki enfeksiyon atağı geçirir. Başka bir deyişle bir kez vajinit geçirdikten sonra tekrarı yüksek olasılıklıdır. Dolayısıyla vajinitten şüpheleniyorsanız hekiminize başvurmalı ve önerdiği tedaviyi uygulamalısınız.


Vajinite neler neden olur?

Vajinitin nedenlerinden birisi hormonal durumdur. Ergenlik, menopoz, hamilelik gibi dönemlerde hormonal durum değiştiği için bu dönemlerde enfeksiyonlar da gelişebilmektedir.

Yanlış temizlik alışkanlıkları da vajinite yol açabilmektedir. Yanlış temizlik alışkanlıkları yetersiz temizlik olduğu gibi aşırı temizleme de bir yanlış temizlik alışkanlığıdır.

Bunlara ek olarak cinsel aktivite, başvurulan doğum kontrol yöntemleri, kullanılan ilaçlar, cerrahi girişimler, yanlış iç çamaşırı seçimi gibi nedenler de vajinite yol açabilmektedir.



Vajinitin belirtileri nelerdir?

Normal vajinal akıntı şeffaf, kokusuz ve yüksek viskoziteye sahiptir. Eğer;

·         Vajinal akıntınız normalden daha farklı geliyorsa

·         Vajinal bölgede kaşıntı varsa

·         Balık kokusu gibi kötü bir koku varsa

·         Vajinal bölgede kaşıntı ve /veya kızarıklık varsa

vajinit olmuş olabilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.



Vajinitin tedavisi nasıl olur?

Vajinitte oral ya da bölgesel tedaviler tercih edilebilmektedir.


Vajinitten korunmak için neler yapabilirsiniz?

Öncelikle iç çamaşırı seçiminize dikkat etmelisiniz. Sentetik iç çamaşırı yerine pamuklu yapıda iç çamaşırları tercih etmek faydalı olabilir.

Temizlik alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi gerekir. Yüksek ısıda yıkanması veya ütülenmesi yine vajinitten korunmak için önerilmektedir. Ayrıca sabun gibi maddelerle vajinayı sık sık yıkamak da doğal mikroorganizmalara zarar vereceğinden önerilmemektedir. Tampon, ped gibi malzemelerin uzun süre kullanılmasından da kaçınmak gerekir.

Bunlara ek olarak klor oranı olması gerekenden fazla olan havuzların kullanımından da yine yararlı mikroorganizmalara zarar vereceğinden kaçınmak gerekir. Umumi tuvaletlerin, ortak banyoların kullanılmasında dikkat edilmesi gerekir. Genital bölgede yıkama ve kurulama yaparken önden arkaya doğru ilerlenmelidir.

Her şeyden önemlisi bir belirti görüldüğünde doktora başvurulması ve önerdiği tedaviye mutlaka uyulması gerekir.

 

Telefon
WhatsApp
Linkedin
İnstagram